четвер, 23 березня 2023 р.

Що таке депресія і як її відрізнити від поганого настрою?

Зневіра, апатія, втома і смуток - типовий стан людини, що переживає не найкращий час. Для багатьох такі почуття - невіддільна частина життя, проте і вказувати вони можуть не тільки на поганий настрій, а й на серйозне психічне захворювання - депресію. Варто розібратися в цьому настрої: можна з ним впоратися самостійно чи це натяк, що потрібно звернутися до лікаря?

Розуміння проблеми - це перший крок до її вирішення
Перший крок до поліпшення настрою - це усвідомити свій поганий настрій, а потім поставитися до нього серйозно. Ніхто не може зробити цього за вас. Сформулюйте причину поганого настрою щонайконкретніше. «Мені погано, тому що ...» або «Чого мені зараз не вистачає, так це ...».

Основні симптоми депресії
Психічні розлади часто мають безліч симптомів, які не проявляються одночасно й однаково у кожної людини. Однак психологи і психіатри мають певний перелік ознак, які можуть вказувати на депресію:
1. Сильне почуття смутку, відчаю і повної безнадії.
2. Байдужість до всього (людей, подій, речей), почуття внутрішньої порожнечі.
3. Відсутність радості та щастя в житті.
4. Втрата мотивації, що означає, що повсякденна діяльність (приготування їжі, догляд за собою) стає набридливою.
5. Повна втрата апетиту. Людина не відчуває потреби в їжі, що призводить до проблем зі шлунково-кишковим трактом.
6. Порушення сну (надмірна сонливість, безсоння або недосипання). Типова ознака депресії: як тільки людина розплющить очі, у неї відразу ж виникають негативні емоції та втома.
7. Розсіяність та порушення уваги. Депресивним людям важко сконцентруватися - чи то читання, чи то слухання. У ситуаціях, коли вони повинні приймати (навіть найпростіші) рішення, вони відчувають себе пригніченими.
8. Низька самооцінка. Переважає почуття власної нікчемності. Минулі досягнення або успіхи більше не враховуються або відкидаються.

Що робити, якщо у мене поганий настрій? 
Навіть якщо це здається занадто важким, позбутися поганого настрою можливо! 
Щодня виходьте на вулицю хоча б на пів години. Сонячне світло та мінімальне фізичне навантаження можуть позитивно позначитися на настрої та самопочутті.
Структуруйте ваше повсякденне життя. Варто чітко розуміти, що впоратися з купою справ легше, коли є певна послідовність. Щоб уникнути надмірного стресу, плануйте свій день та виконуйте все поступово.
Спілкуйтесь з друзями та знайомтесь з новими людьми. Обмін досвідом або розмови відволікають та дарують енергію рухатись далі. 
Ведіть щоденник: протягом дня записуйте маленькі деталі, які покращили вам настрій. Наше життя - тут і зараз. Тому не забувайте радіти дрібницям. 

Я страждаю на депресію. Що я можу зробити?
Зверніться до фахівця. Запишіться на прийом до лікаря та обговоріть з ним ваш стан та симптоми. Депресія - серйозне захворювання, яке зазвичай потребує лікування. Пам’ятайте, що ваше психічне та фізичне здоров’я має велике значення. 

Немає коментарів:

Дописати коментар