вівторок, 13 червня 2023 р.

Підвищуємо нашу медіаграмотність!


Як виявилось за даними дослідження Детектор медіа від 2022 року, 25% українців впевнені, що медіа на них ніяк не впливають. Але це зовсім не так, адже те, що ви читаєте чи дивитесь формує ваш світогляд. Для того, щоб фільтрувати інформацію в потоці численних повідомлень, необхідно розуміти як працюють медіа, вміти оцінювати факти та відповідально створювати та поширювати контент.

📝Ми зібрали для низку порад, щоб підвищувати вашу стійкість до фейків.

🟢 Контролюйте емоції
Ви маєте усвідомлювати ваші вчинки та відповідати за них. Наприклад, перед тим як поширювати якийсь контент, варто зупинитися, перевірити джерело, замислитись чи не маніпулюють вашими емоціями.

🟢 Вчіться емпатії
Часто агресивна поведінка в мережі є показником низької медіаграмотності. Намагайтеся зрозуміти автора посту чи поставити себе на місце оповідача, і лише потім реагуйте на певну інформацію.

🟢 Виходьте із власних «інформаційних бульбашок»
Ви залишаєтесь ізольованими від фактів, які ви не підтримуєте чи якими не цікавитеся. Тому варто шукати альтернативну думку та критично ставитися до власних знань і поглядів на події.

🟢 Ставте запитання
Чим глибше ви зануритеся у тему, тим детальнішу інформацію ви зможете знайти. Тому аналізуйте факти через якомога більше запитань: хто є джерелом? чи має автор відповідні знання? Чи можемо ми йому довіряти? які мотиви в людини, яка надає цю інформацію?
Звичайно, не треба сумніватися в усьому, але критичне ставлення до інформації може стати вирішальним у багатьох ситуаціях!

📲А щоб перевірити свою медіаграмотність, можете зіграти в ігри створені проєктом «Філь
тр» тут
.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар